Onder pelvische reëducatie verstaan we het geheel van kinesitherapeutische technieken aangewend voor de revalidatie van bekkenbodemspieren.

De bekkenbodemspieren vormen een belangrijke spiergroep die we terug vinden onderaan het bekken. Ze vormen de bodem van het bekken en hebben 3 belangrijke functies: een steunfunctie, een sluitfunctie en een sexuele functie.

Bekkenbodemreëducatie of pelvische reëducatie groepeert de kinesitherapeutische technieken die aangewend worden om de bekkenbodemspieren te leren controleren. Het doel is de storingen in het afsluitmechanisme van de urineblaas of endeldarm te verhelpen door training en versterking van de bekkenbodemspieren. Tijdens de training maakt u kennis met oefeningen waarmee u de bekkenbodemspieren bewust leert samentrekken en zo versterkt. 

Bekkenbodemspieroefeningen zijn een levenslange fitness. Motivatie van de patiënt in combinatie met een goede kinesitherapeutische coaching hebben hun succes al veelvuldig bewezen.

Ik ben lid van Bicap en Pelvired.

Indicaties: Urinaire problemen, stoelgangproblemen, seksuele dysfuncties, gynaecologische problemen en/of pijn ter hoogte van het bekken kunnen een indicatie vormen voor bekkenbodemreëducatie.

Werkwijze: Naast algemene kinesitherapieoefeningen om de sluitspiercontrole en -sterkte te verbeteren, kan er ook gewerkt worden met electrostimulatie of bio-feedback. Bij elektrostimulatie worden de spieren van de bekkenbodem met elektrische impulsen geprikkeld, zodat deze gestimuleerd en versterkt wordt. Een bio-feedbackapparaat geeft door middel van signalen de vorderingen weer van de training.

Bij een spastische bekkenbodem of bij obstipatie kan relaxatie van de bekkenbodem nuttig zijn. Pre- en postnataal heeft deze techniek vooral een belangrijke preventieve rol.

Een goed werkende bekkenbodem belet stoelgang- of urineverlies en voorkomt uitzakken van de interne organen.

Bekkenbodemreëducatie werkt efficiënt bij:

    • uitzakkingen van de blaas, baarmoeder of endeldarm
    • ongewild urine- of stoelgangverlies
    • pre- en postnataal
    • postoperatieve verwikkelingen na prostaatoperatie en baarmoeder verwijdering
    • bedplassen bij kinderen